Tartalomjegyzék

 
Az akkumulátor működési elve


Minden akkumulátor alapegysége az ún. akkumulátorcella, amelyben két különböző anyagú elektróda meghatározott összetételű folyadékba (elektrolitba) merül. Feltöltött állapotban az elektródák között villamos feszültség van. Ólomakkumulátoroknál a pozitív elektróda aktív anyaga ólom-oxid, a negatív elektródáé a tiszta ólom, az elektrolit pedig desztillált vízzel hígított kénsav. Egy ilyen cella feszültsége feltöltött állapotban kb. 2V. Több cella sorba kötésével hozható létre a megfelelő feszültségű áramforrás.

Az akkumulátor felépítése


Az akkumulátorok elektródjait lemez formában készítik el, mely a hagyományos technológiánál antimon ötvözésű ólomrács. Az ólomrácsba sajtolják bele a hatóanyagot, amely ólom-oxidból, kénsavból és meghatározott adalék- és kötőanyagból összegyúrt massza. Ez a hatóanyag az első töltéskor átalakul: a pozitív lemezben barna színű ólom-dioxiddá, a negatív lemezben szivacsos szerkezetű színólommá. A lemezpárból kinyerhető töltésmennyiség nagyságát a lemezek geometriai kialakítása, nagysága szabja meg.

Az autó akkumulátor villamos működése


Az autó akkumulátor jellemzésére a gyártó cégek több paramétert adnak meg. Ezek közül a feszültség mellett a legfontosabb paraméternek a kapacitást tekinthetjük. A kapacitás alatt az autó akkumulátor alkatrészből kinyerhető töltésmennyiséget értjük. A kisütési áramerősség és a kisütési idő szorzataként számítható ki. Mértékegysége az amperóra, rövidítve: Ah. (Egy átlagos benzin üzemű autóban 44-55 Ah kapacitású autó akkumulátor van.)

 
 
Jobb pozitív, vagy bal pozitív?

Ahhoz, hogy eldönthesd az akkumulátor polaritását, állj szembe vele – tehát legyen mindkét elektródája a feléd eső oldalon. Ha a pozitív saru a jobb oldalon van, akkor jobb pozitív, ha a bal oldalon, akkor bal pozitívról van szó. Az európai és amerikai autógyártók általában jobb pozitív akkukkal szerelik a típusaikat, a japán gyártók pedig bal pozitív típusú áramforrással szállítanak.

Az akkumulátor karbantartása

Évente kétszer legalább ellenőrizze a nem zárt rendszerű akkumulátorba a folyadékszintet.

Évente ellenőriztesse a gépkocsija töltőrendszerét. A helyes töltőfeszültség 13,8-14,4V a 12V-os rendszereknél.

Az akkumulátort és a csatlakozókat tartsa tisztán és szárazon.

Mit jelent az Ah érték?

Az akkumulátor kapacitás értékét mutatja, ez az úgynevezett amperóra.
Példa: 60 Ah (20h) Mely azt jelenti, hogy az adott akkumulátort a 60A 1/20-ad részével, tehát 3 Amperral 20 óráig terhelhetjük anélkül, hogy az akkumulátor kapocsfeszültsége 10,5V alá esne.

Mit jelent a Hidegindító áram (A)?

Azt jelenti, hogy az akkumulátor ezt az áramot tudja biztosítani az indítómotor felé 30 mp-ig -18°C-os hidegben anélkül, hogy az akkumulátor kapocsfeszültsége 7,2V alá esne. Belátható, hogy indító akkumulátor esetén ez az egyik legfontosabb információ a kiválasztásnál.

Milyen akkumulátort válasszak?

A megfelelő akkumulátort elsősorban a felhasználás jellegétől függően válasszuk ki. Más felépítésű akkumulátorra lesz szükségünk autóindításra és más egy elektromos fogyasztó / hajó, kerekesszék, riasztó,…/ megfelelő táplálására.

Autóindításra, indítóakkumulátort választunk, mely kiviteléből adódóan nem csak a folyamatos fogyasztók kiszolgálására alkalmas, hanem hirtelen nagy igénybevétel hatására sem megy tönkre.
Ma már leginkább gondozásmentes akkumulátorokat vásárlunk, melyek „zárt” rendszerkialakításuknak köszönhetően nem igényelnek ioncserélt víz utánpótlást. A zárt kialakítás nem feltételez automatikusan borulás biztonságot. Mivel az akkumulátorok alapvetően ólóm-savas eljárással készülnek, így egy normál akkumulátort, ha feldöntenek, akkor a benne lévő akkumulátorsav nagy valószínűség szerint kifolyik.

Léteznek úgymond AGM jellegű felitatott akkumulátorok, melyekben a sav nem folyékony, hanem a nevéből is kikövetkeztethető módón felitatott formában van. Ezen akkumulátorokat tévesen „Zselés” akkumulátoroknak szokták nevezni, az viszont tény, hogy ezek az akkumulátorok már borulás biztosnak nevezhetőek.

Elektromos fogyasztó kiszolgálására, úgymond munkaakkumulátorokat alkalmazunk. Ezen akkumulátorok helyes megnevezése az, hogy Ciklikus akkumulátorok. Ez azt jelenti, hogy ezen akkumulátorok a feltöltés-lemerülés magas ciklusszámában versenyképesek. Árban általában magasabbak, mint az autóakkumulátorok, de a felhasználás jellegéből adódóan magasabb élettartalommal lehet velük kalkulálni.

Mire kell figyelni autó akkumulátor vásárlásánál?
Elsősorban meg kell nézni, hogy az autónkba milyen méretű, teljesítményű és polaritású akkumulátor helyezhető be. Ebben nagy segítség autókeresőnk mely segít megtalálni a megfelelő akkumulátort. Természetesen telefonon vagy személyesen is kérhet segítséget szakembereinktől.

Mint fentebb írtuk ne csak az Ah, azaz a kapacitás értékét figyeljük, hanem az adott akkumulátor hidegindító képességét is. Ez azért fontos, mert bár a gyártási eljárásból következően az adott kapacitás már befolyásolja a kialakítási méretet, viszont a hidegindító áramot a kialakított ólomfelület befolyásolja, így a magasabb minőségű akkumulátorok ugyan olyan külső méretek mellett magasabb indítóképességgel bírnak.

Az új akkumulátor beépítése előtt mindenképpen ellenőriztesse a gépjármű töltésrendszerét. Ebben mindig segítőkezet nyújtunk ügyfeleinknek.

Hogyan kell beszerelni az akkumulátort és ki segít nekem?


Általában az autó-elektromossági és autószerelőknek ez nem jelent problémát régebbi típusú autók esetében. Vannak azonban már olyan modern elektromos rendszerű autók pl.: ilyenek a start-stop rendszerű autók is amelyek akkumulátor cseréjéhez is szakszervizbe kell mennünk vagy olyan kijelölt elektromos szervizponthoz ahol ezt a feladatot garanciával vállalják. Mi a Power-Max-nál szívesen segítünk kedves ügyfeleinknek, minden üzletünknél a helyszínen (plusz szerelési díj és egyéb költség felszámítása nélkül) a régit ki-és beszereljük, valamint Komló és környékén, szintén plusz költség nélkül kicseréljük Önnek az Ön által megadott helyszínen a tőlünk vásárolt új akkumulátorát.

Érdemes az eredetinél nagyobb akkumulátort vásárolnom?

Mi nem bátorítanánk senkit arra, hogy jelentősen nagyobb akkumulátort vásároljon a generátorhoz illesztett eredetinél.

Sok helyen olvassuk, hogy generátor nem tudja, mit tölt… Hát lehetséges, hogy név szerint nem ismeri az akkumulátort, de az biztos, hogy a gyártó az adott akkumulátor ellenállásához, teljesítményéhez tervezte a beépített generátort. Hifiseknél tapasztalható, hogy magasabb teljesítményű akkumulátort kell beépíteniük, de ott a lelkiismeretes felhasználók a töltési rendszert, azaz a generátor teljesítményét is megnövelik.

Ez nem véletlen. A Generátornak is van egy teljesítménye. Ha jelentősen nagyobb akkumulátort teszünk az autónkba, akkor a kisebbhez illesztett generátor nem vagy csak sokkal nagyobb idő alatt képes feltölteni az akkumulátort. Ez az extra idő városi, alacsonyabb, folyamatos használat mellett nem áll rendelkezésünkre, így az akkumulátor folyamatosan merült állapotban marad.

Természetesen egy 10% eltérés javallt lehet, kifejezetten diesel autóknál, de itt is inkább a hidegindító áramra érdemes koncentrálni, mintsem a kapacitásra.

Miként hosszabbítható meg az akkumulátor élettartalma?

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátornak az a legjobb, ha rendszeresen használják.

Amennyiben rendszeresen használjuk közép-hosszú távokon a gépjárművet, úgy az akkumulátor folyamatosan merül és töltődik. Ezáltal évekkel hosszabbíthatjuk meg az akkumulátorunk működési idejét.

Sajnos ha ritkán, esetlegesen csak 1-2 hetente használjuk az autót és akkor is csak kis távokra, akkor vélelmezhető, hogy a sűrűbb akkumulátor cserével kell kalkulálnunk. Ilyen esetben érdemes töltőberendezéssel pótolnunk a kimaradt töltését az akkumulátornak.

Mi az a varázsszem?


Egy sínbe helyezett színes golyót kell elképzelnünk mely az akkumulátorsav sűrűségétől illetve mértékétől függően mozog le-fel.

Sajnos megtévesztő, ugyanis csak 1 cellát mutat. Fontos a mutat szó, ugyanis meghatározó mérésnek korántsem lehet nevezni ezt az inkább marketingfogásnak vélhető, amúgy nagyon látványos „extrát”.

Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni?

Jelenleg Maestro, Mastercard, Visa és Visa Electron  sima és dombornyomott kártyákkal. Paypass illetve chip-pel ellátott bankkártyákat elfogadunk.


Mely bankok kártyái alkalmasak internetes fizetésre?

Minden olyan Mastercard,Maestro,Visa és Visa Electron kártyával, mely internetes fizetésre a kártyakibocsátó bank által engedélyeztetve lettek.

Garancia

2015 januárjában a kötelező jótállásról szóló Kormány rendeleteket módosították.

„A jótállás időtartama közlekedési eszközökben használt, 10.000 Ft eladási ár feletti akkumulátorok esetében, a fogyasztó részére történő átadástól, illetve a forgalmazó általi üzembe helyezéstől számított 1 év az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet módosítása értelmében! Az ezen csoportba nem tartozó akkumulátorok esetén, különösen a nem közlekedési eszközökben használt pl. takarítógépben, napelem rendszerben meghajtó akkumulátorok, valamint a 10.000 Ft eladási ár alatti motorkerékpár akkumulátorok esetén a jótállás időtartama 6 hónap!”

A Power-Max Bt. alapgaranciája, amit a törvény előír:

10.000 Ft eladási ár felett:
Gépkocsi indítóakkumulátorok 100 Ah-ig: 12 hónap
Gépkocsi indítóakkumulátorok 100 Ah fölött: 12 hónap
Motorkerékpár és meghajtó akkumulátorok: 12 hónap
Teherautó, busz akkumulátorok: 12 hónap

10.000 Ft eladási ár alatt:
Minden féle akkumulátorra 6 hónap
Nem közlekedési eszközökben használt (meghajtó, ipari, riasztó) akkumulátor 6 hónap

Teherautók és buszok esetében, 3 havonta szükséges hogy ellenőrizzük az akkumulátorok folyadék és töltöttségi szintjét. Kettő vagy több akkumulátor együttes használata esetén kötelező a töltéskiegyenlítő használata.

FONTOS! Az akkumulátor lemerülése nem garanciális cserejogalap.
A garanciális bevizsgálást csak feltöltött akkumulátoron tudjuk elvégezni, ezért átlagosan egy 7-8 max.24 órás töltéssel kezdődik a bevizsgálás. A feltöltött akkumulátoron elvégezzük a szükséges beméréseket és ennek eredményeként eldönthető, hogy valóban gyártáshibás termékkel, vagy egy lemerült akkumulátorral állunk szemben.

Mit csináljak a régi, rossz és használt akkumulátorommal?

Hozd vissza hozzánk, mert mi átvesszük tőled! Ha nálunk vásárolsz új akkumulátort, akkor még be is számítjuk neked a régit és biztos lehetsz benne, hogy nem a kukában fog kikötni a veszélyes hulladékod.

A visszavásárlás és beszámítás minden üzletünkben más-más ütemben zajlik. Érdeklődjetek üzleteinkben.

Az akkumulátor veszélyes hulladék a benne lévő sav és ólom miatt ezért csak erre szakosodott átvételi helyre szállítjuk le.

SOHA NE DOBD UTCAI KUKÁBA, SZEMETESBE, MERT MARADANDÓ KÁRT OKOZOL A SAJÁT ÉS MÁS KÖRNYEZETÉNEK EGYARÁNT!

VÉDD A TERMÉSZETET!!!.

Tartalomjegyzék

Az akkumulátor működési elve
Az akkumulátor felépítése
Az autó akkumulátor villamos működése
Jobb pozitív, vagy bal pozitív?
Az akkumulátor karbantartása
Mit jelent az Ah érték?
Mit jelent a Hidegindító áram (A)?
Milyen akkumulátort válasszak?
Mire kell figyelni autó akkumulátor vásárlásánál?
Hogyan kell beszerelni az akkumulátort és ki segít nekem?
Érdemes az eredetinél nagyobb akkumulátort vásárolnom?
Miként hosszabbítható meg az akkumulátor élettartalma?
Mi az a varázsszem?
Milyen típusú kártyákkal lehet fizetni?
Mely bankok kártyái alkalmasak internetes fizetésre?
Garancia
Mit csináljak a régi, rossz és használt akkumulátorommal?